Vinkkini bloggaamiseen

29. marraskuuta 2016


Tänä syksynä ja alkutalvena minua on muistettu blogitunnuksilla kolmesta eri suunnasta. Tällaiset tunnustukset ilahduttavat aina mieltä ja kertoo, että blogissani viihdytään ja se tuntuu kivalta!

Kiitos siis paljon muistamisesta Janetille Fantazya-blogiin, Kaisalle Unelmoiden ja haaveillen-blogiin sekä Emilialle blogiin Turkooseja unelmia. Näillä kaikilla naisilla on miellyttävät ja visuaalisesti kauniit blogit ja jokaisella heistä on havaittavissa "se oma juttu" eli blogin punainen lanka. Esimerkillistä!

Haasteen ideana on aloittaa kertomalla lyhyesti oman blogin aloittamisesta, joten tiivistän sen muutamaan lauseeseen.  Seuraava tehtävä on antaa vinkkejä aloitteleville bloggaajille. Postauksen kuvituksena on tänä syksynä otetut kuvat yhdessä hyvän ystäväni Nooran kanssa. Nooralle siis kiitos näistä kuvista! <3

MIKSI ALOITIN BLOGGAAMISEN?

Kirjoittaminen ja visuaalisuus ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Aloitin ensimmäisen blogini, Pienen onnenpesän, neljä vuotta sitten aihealueinaan käsityöt ja DIY:t. Ajan kanssa aihealueet kuitenkin laajenivat käsitteeseen lifestyle, joksi kutsun myös tämän hetkistä blogiani. 

Kirjoittaminen ja luovuus ovat minulle tapa ilmaista itseäni ja purkaa stressiä. Pidän blogini tarkoituksella myönteisenä, koska uskon, että myönteinen asenne kantaa elämässä. Toisaalta en halua luoda vaikutelmaa, että elämä olisi aina juhlaa koska sitähän se ei ole. Pyrin siis pitämään blogini realistisena ja todenmukaisena, mutta myönteisellä twistillä.


VINKKINI ALOITTELEVALLE BLOGGAAJALLE

Valitse blogisi nimi tarkkaan. Vaikka nimen vaihtaminen myöhemmin onkin mahdollista, on itsellesi ja lukijoillesi helpompaa, jos sen nimi pysyy alusta asti samana.

Visuaalinen ilme. Pidä blogin ulkoasu selkeänä. Valkoinen tausta on yleensä paras.

Mieti, mikä on oma juttusi. Onko se kauniit kuvat, huumorintäyttämä kirjoitustyyli, syvälliset pohdinnat vai joku muu? Pyri erottumaan joukosta aitoudellasi.

Kirjoita eri pituisia tekstejä. Kun lukijasi oppivat tuntemaan tyyliäsi, he todennäköisesti mielivät lukea pitkiä postauksia. Kirjoita välillä kuitenkin lyhyesti ja ytimekkäästi, koska näin herätät blogillasi uudenlaista mielenkiintoa. Joskus pelkkä viikonlopputoivotus voi saada lukijasi kommentoimaan ahkerammin, kuin pitkiin teksteihin.

Otsikoi oikein. Jos kirjoitat suomeksi, tee niin myös otsikoissa. Myönnän itse sortuneeni otsikoimaan suomenkielisiä tekstejä englanniksi, mikä voi johtaa lukijoita harhaan ja jopa ärsyttää. On myös hyvä muistaa pitää otsikko ytimekkäänä, koska se kiinnittää ensimmäisen huomion tekstiin.

KUVAT! Tämän kohdan kirjoitin tarkoituksellisesti isoilla kirjaimilla, koska kuvien merkitystä ei koskaan voi korostaa liikaa. Yleensä lukijat silmäilevät ensin kuvat ja päättävät sitten lukevatko tekstin. Kuvien ei tarvitse olla täydellisiä, mutta pidä huolta, että ne ovat tarkkoja, selkeitä ja riittävän suuria. Kuvien nimeäminen on myös tärkeää, koska monet löytävät blogiin hakusanoilla, joilla kuvat ovat nimetty. Lisää myös kuvien ominaisuuksiin piilotettuja hakusanoja (Bloggerissa tämän voi tehdä näin: klikkaa kuvaa - valitse ominaisuudet - kirjoita hakusanasi kohtaan vaihtoehtoinen teksti.)

Huomioi lukijasi. Ajattele heitä kun kirjoitat ja vastaa myös kommentteihin.

Boostaa blogiasi SOMEssa ja pidä SOME-kanavien visuaalinen ilme yhtenäisenä. Käytä kaikissa kanavissa samaa profiilikuvaa, jotta lukijat löytävät sinut. Yritä myös saada selville, milloin blogisi lukijat ovat tavoitettavissa. Tämä onnistuu esimerkiksi Instagramin kautta. Itse olen huomannut tehokkaaksi mainostaa uutta postausta tismalleen samalla kellonlyömällä. Postaamalla kuvan tasan kello 12.15 tuo kuviini eniten tykkäyksiä ja myös liikennettä blogiin. Facebookissa suosituin aika linkittää uusi postaus on tutkitusti kello 13-16 välillä.

@withnorah

Yritä pitää postaustahti säännöllisenä. Näin lukijat osaavat jo odottaa uusia postauksia. Oma tahtini kirjoittaa on viisi postausta viikossa, jotka ajastan julkaistavaksi aamuseitsemäksi. 

Pidä blogi oikealla paikalla elämässäsi. Vaikka vuorovaikutus lukijoiden kanssa onkin bloggaamisen suola ja sokeri, ei se koskaan korvaa "oikeita" ihmiskontakteja. Älä siis anna blogin kirjoittamisen tulla koskaan esimerkiksi sinun ja puolisosi väliin; pidä elämäsi tärkeysjärjestys kirkkaana mielessä. 


Postauksen loppuun nimeän samaisen tunnustuksen seuraaville bloggaajille:


Ja kertauksena haasteen säännöt:

1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen.
2. Kerro lyhyesti, kuinka aloitit bloggaamisen.
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille.
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka nimesi sinut.
5. Nimeä kymmenen bloggaajaa palkinnon saajaksi
24 kommenttia:

 1. Hyviä neuvoja aloitteleville bloggaajille. Olen itse kirjoittanut blogia kohta viisi vuotta, mutta kuvien nimeäminen oli minulle jotain uutta. Voisitko selittää sitä hiukan tarkemmin.
  Tein ohjeesi mukaan, eli klikkasin kuvaa, valitsin ominaisuudet... mutta muuta ei tapahtunut kuin että kuva suureni. Missä lukee tuo teksti VAIHTOEHTOINEN TEKSTI?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva kun pidit postauksestani. Sinulla onkin jo pitkä blogitaival takana, onnea!

   Oho, onpa outoa jos sinulla kuvanäkymä on jotenkin erilainen.. Kirjoitatko bloggerissa? Minulla hakusanan voi lisätä klikkaamalla kuvaa, valitsemalla oikeasta yläkulmasta "ominaisuudet" josta aukeaa ruutu"Kuvan ominaisuudet" ja "vaihtoehtoinen teksti" tulee heti toiselle riville. Saatko tämän toimimaan?

   Poista
  2. En saa mitään tekstiä näkyviin kuvaa klikkaamalla, ainoastaan suuremman kuvan. No, minä luovutan. Kiitos kuitenkin neuvosta!

   Poista
  3. Voi että, mikähän siinä on... Auttaisiko, jos ottaisit yhteyttä Bloggerin ylläpitoon? Toivottavasti asia selviää. :)

   Poista
 2. Lämpimin kiitos tästä ❤❤ pakkas aamun piristys! ❄ kiitos ❤

  Mahtavia vinkkejä, luin ajatuksen kera tämän postauksen ⭐ palaan tähän itse joulukalenterin jälkeen 🤗 tästä on varmasti monelle aloittevalle myös hyötyä, nostit hyviä asioita ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että piristi! Odotan innolla sinun bloggausvinkkejä! :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä olit listannut.
  Mukavaa pakkaspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ihanaa pakkaspäivää myös! Tänään ollaankin saatu nauttia upeasta säästä! :)

   Poista
 4. Moi! Näin lukijan näkökulmasta pidän blogeista, joissa teksti on selkeää sekä kirjoitettu äidinkielellisesti oikein 👌 paljon eri blogeja lukiessani , välillä alkaa ärsyttää jos blogi toistaa itseään. Pidän paljon juurikin positiivisista blogeista, mutta jos kaikki on aina ihanaa ja hattaraa, niin eihän se ole realistista.

  Mukavaa päivää! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tosi kiva kun kerroit asiasta lukijan vinkkelistä! Itsekin arvostan (ja pyrin toki itsekin) että kielioppi menisi mahdollisimman nappiin. Se helpottaa lukemista huomattavasti! Kiitos vielä mukavasta kommentistasi ja ihanaa loppupäivää sinnekin! :)

   Poista
 5. Ihania kuvia jälleen kerran! Ja todella hyviä ohjeita, nuo ohjeet käy myös jossain muussa tekstissä, ei sen tarvitse olla blogi:) Hyvää tiistaita!❤

  VastaaPoista
 6. Ihania hyvän mielen kuvia ja kiva teksti! Sitten kun vielä keksisi miten boostata kommentteja, niitä ainakin itse kaipaan lisää. Oikein mukavaa keskiviikkoa Jenna, taas kirjoitit viisaita sanoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Näissä kuvissa on minustakin kiva loppusyksyinen tunnelma, jonka ystäväni Noora osasi hyvin vangita. :)

   Kommentointi tuntuu vähentyneen kaikista blogeista.. Siihen on varmaankin syy blogien ahkera lisääntyminen ja moni ei varmaankaan enää ehdi kommentoida samaan tahtiin kuin muutamia vuosia sitten. Tämä onkin sellainen aihe, josta olisi mukava keskustella pitkäänkin!

   Poista
 7. Kaunis kiitos tunnustuksesta! <3
  Mun täytyy myöntää että vaikka hakukoneoptimoinnin pääpiirteet ja vähän ne syvällisemmätkin salat on tullut opiskeltua, niin en osaa / muista toteuttaa niitä omassa bloggaamisessa... siihen pitäisi kyllä jaksaa panostaa. Kenties toisi lisää aktiivisia lukijoita ja sitä kautta enemmän vuorovaikutusta, kommentointi on ainakin omassa blogissani ollut viime aikoina toooosi vähäistä. Mutta enpä ole siinä kovin ahkera ollut itsekään, mistä omatunto kolkuttelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Jenni pitkäaikaisesta ja hyvän mielen blogistasi! <3

   Mä niin hyvin tiedän ton tunteen, kun on huono filis, kun ei ehdi kaikkia kivoja blogeja kommentoimaan yhtä ahkerasti kuin niitä lukee. Pitäisi joskus ottaa ihan tavoitteeksi sellainen "kommentointipäivä" jossa vaikka kahvikupposen ääressä jättäisi pari sanaa puumerkeiksi lemppariblogeihinsa. Tämän siis otan nyt itsekin tavoitteeksi! :) Hyvää pian alkavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Joidenkin samojen fraasien toistaminen on ärsyttävää😂 esim upottaa kädet jauhoihin. Varmaan pieni asia, mutta jos sitä käyttää aina kun leipoo niin... 😂
  Ja yhdyssanat... 🙈😥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten totta. :D Tuohon fraasiin en ole montaa kertaa itse törmännyt, mutta itseäni häiritsee sanonta "kotiutin itselleni tämän tai tämän asian tai esineen." Minulle tulee kotiuttamisesta mieleen kotiutus sairaalasta ja aina tuon lauseen lukeminen särähtää verkkokalvolle. :D

   Poista
 9. Oohlalaa! Sinä <3 Kiitos niin paljon tunnustuksesta!! Olen todella otettu!

  VastaaPoista
 10. Hyviä vinkkejä olet poiminut! Ja kiitos paljon tunnuksesta, toteutan haasteen pikimmiten! <3

  VastaaPoista
 11. Onkohan mun kommentti kadonnut bittiavaruuteen :D
  Erittäin hyviä ohjeita kaikki :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, palaan siihen mahdollisimman pian!